Effektivt -
men med hänsyn
Att installera en luftvärmepump är ett effektivt sätt att sänka energiförbrukningen i radhusen. Pumpen fungerar bäst som ett komplement till husets elradiatorer.
Placering och underhåll
- Inomhusenheten bör placeras så att luften sprids jämnt i huset. Tänk på att om dörrarna till sovrummen på övervåningen är stängda kan det bli kallt där om radiatorerna är avstängda.
- Filterrengöring krävs regelbundet, särskilt på vintern. Undvik att placera enheten nära köket, då fettpartiklar kan täppa till filtret.
- Ljudnivå – Inomhusenheten har en fläkt som kan låta. Testa gärna olika modeller innan köp.
Utomhusenheten – Ljud, placering och avrinning
- Ljud och vibrationer – För att minimera störande ljud för grannar bör utomhusdelen monteras med dämpare. En markställning ger ofta färre vibrationer än väggkonsoler.
- Placering – Om utomhusenheten placeras utanför den egna tomten (t.ex. på en husgavel), ska den förses med ett värmepumpsskydd i husets färg.
- Avfrostning och vattenavrinning – Pumpen avfrostar sig med jämna mellanrum, vilket kan leda till upp till 20 liter vatten per dygn. Fundera på hur vattnet ska ledas bort, särskilt under vintern för att undvika isbildning.
Energibesparing och återbetalningstid
Besparingen beror på inomhustemperatur och utomhusklimat. Vid temperaturer under -10°C är besparingen mindre. Generellt kan en luftvärmepump ha betalat sig inom ca 5 år.