Effektivt -
men med hänsyn
Luftvärmepumpar är ett effektivt sätt att få ner energiförbrukningen i radhusen. Värmepumpen skall i första hand ses som ett komplement till de elradiatorer som finns i huset. Inomhusenheten skall placeras så att luften från den lätt kan spridas i huset. Om dörrarna stängs till sovrummen på övervåningen så blir det ganska kallt där om inte radiatorerna är på.
Inomhusenheten har ett filter som skall göras rent ganska ofta på vintern. Placera den inte i närheten av köket. Då fastnar det mer feta partiklar i filtret. Inomhusenheten har även en fläkt som avger ljud. Provlyssna gärna innan ni bestämmer er. Det lägsta läget är oftast tyst men också mindre effektivt.
Utomhusdelen surrar, vibrerar och avger diverse ljud. Tänk på att grannen vill ha det tyst och fridfullt. Gränsvärdet för buller vid tomtgräns motsvarar låg samtalston. Ett montage med dämpare och en konstruktion stående på mark ger oftast mindre vibrationer än konsoler fastskruvade på fasaden. Om ni monterar utomhusdelen utanför egen tomt (ex. på husgavel) så skall ni även monterar ett värmepumpsskydd i husets färg.
Utomhusenheten tar en paus med jämna mellanrum för att avfrosta sig. Vatten rinner då ut från den. Ibland kan den avge upp till 20 liter/dygn. Fundera på var ni vill ha vattensamlingarna och vart ni vill att de skall ta vägen. Vintertid blir vattnet till is och kan i värsta fall täppa till så att pumpens funktion påverkas.
Det kan vara svårt att räkna ut hur mycket man sparar beroende på vilken temperatur man är van vid inomhus samt vilken väderlek som råder utomhus. Kyliga dagar med temperaturer under 10 minusgrader medför en liten besparing. Du kan räkna med att en värmepump har betalat sig efter ca 5 år.