Påsar för kompost kan hämtas i skåp som finns i varje rondell vid P-hus utfarterna.
Sopsortering är viktigt av miljöhänsyn, men det är också en ekonomisk fråga! Vi betalar dyrt för allt restavfall, och en betydligt lägre taxa för utsorterat matavfall.
Generellt gäller det att sortera så mycket som möjligt. Biologiskt avfall slängs i de små molokerna i Skintebo. Annat hushållsavfall sorteras och för nuvarande ska annat utsorterat avfall avhändas på återvinningsstationen vid Nordic Wellness. Här ser du Göteborgs stads guide för sopsortering.
Det som finns kvar är restavfall. Det ska i de stora molokerna vid varje P-hus. Vi har fått sätta lås på dessa för att undvika att obehöriga slänger sina sopor här. Det är en ekonomisk fråga! Du låser upp med din iLock-nyckel. Är det fullt i din lokala molok, fungerar nyckeln på alla sop-moloker i Skintebo.
Lämna INTE sopor utanför moloken. Fåglar och råttor tar sig snart an serveringen, och vi har sopor flygande över halva Skintebo.
Återvinnings-
centraler
Alla göteborgare har rätt att få ett ÅVC-kort. Med kortet kan du avgiftsfritt lämna avfall från ditt hushåll på någon av stadens återvinningscentraler.
Lämna aldrig avfall som egentligen ska till återvinningscentralen utanför moloker eller återvinningsstationen.
Biologiskt avfall
30-40% av allt hushållsavfall är matrester och andra komposterbara material. Sedan 2024 är det obligatorisk för alla hushåll i Göteborgs Stad att återvinna sitt biologiska avfall. Använd de papperspåser som finns i skåpen vid varje rondell och släng i den lilla moloken.
Farligt avfall
Detta kan vara giftiga, explosiva, brandfarliga eller frätande material/ämnen. Dessa får aldrig spolas ner i avloppet eller slängas i de vanliga soporna, utan måste lämnas till återvinningscentral eller miljöstation. Det kommer också en “Farligt avfall-buss” några gånger i året, som då brukar parkera vid Nordic Wellness. Tider för detta finns på kommunens hemsida.
Småbatterier
Lämnas i holken som finns i affärer eller i batteriinsamlingen på återvinningsplatsen.
Gamla mediciner
Lämnar du in på Apoteket. De får inte slängas i avloppet eller i soporna!
Stickande / skärande avfall
Var rädd om renhållningspersonalen! Se till att förpacka vassa föremål innan du slänger dem i sopsäcken. Kanyler ska lämnas till Apoteket i en särskild burk.
El-avfall
Förbrukade elektroniska och elektriska produkter t ex hushållsmaskiner, hemelektronik, glödlampor och batteridrivna leksaker ska du lämna på återvinningscentralen. Glödlampor kan även lämnas på en miljöstation.
Kyl och frys
Äldre modeller innehåller freon* som är skadligt för atmosfären, se till att de inte skadas och börjar läcka. Lämna kylar och frysar till återvinningscentralen, du kan även få dem hämtade mot en avgift. Kontakta kundservice för att beställa hämtning. *Freon är ett varumärke för CFC (klorofluorkarboner).
Däck
Dina utslitna däck kan lämnas till inköpsstället eller till en återvinningscentral.
Kläder och textiler
Hela och rena kläder kan du lämna till hjälporganisationer eller secondhand-butiker. En del hjälporganisationer har lådor på återvinningscentralerna. Trasiga och smutsiga kläder och textilier lägger du i soporna.
Grovavfall
Gamla möbler, julgranar och andra skrymmande material som inte ryms i vanliga avfallskärl lämnar du på en återvinningscentral. Grovavfallet kan även hämtas mot en avgift. Kontakta kundservice för att beställa hämtning.
Gips
Lämna ditt överblivna gips i separat behållare på återvinningscentralen. Gips går att återvinna och nya gipsskivor kan innehålla upp till 20 procent återvunnen gips. Du ska aldrig lämna gips till förbränning.
Bygg- och rivningsmaterial
Det här omfattar allt från trä och betong till fönster och badkar. Allt som går att använda igen kan du lämna till Återbruket. Resten lämnas till återvinningscentral.
Trädgårdsavfall
Vid P5 så finns det en risfålla där mans ställt en container.
Samtliga i området har tillgång till containern med sin Iloq nyckel.
I containern slängs:
- Grenar
- Ris
- Julgranar
Övriga sopor
som inte nämnts slängs i de stora molokerna i Skintebo
Det är du och dina grannar som äger molokerna, och betalar för driften av dem. Det som slängs i molokerna vägs av Renova som sedan skickar räkning till oss. Kostnaden redovisas på din kvartalsräkning.
Om det är problem med moloker kan detta rapporteras som Felanmälan